عموما تصور میشود که افسردگی با عوامل بیوشیمی مرتبط است، اما تغذیه نادرست میتواند در تشدید، شیوع و مدت آن تاثیر بسزایی داشته باشد.
مواد غذایی که در سلامت ذهن و جلوگیری از افسردگی نقش دارند، عبارتند از: کربوهیدرات هاافرادی که رژیم غذایی فاقد کربوهیدرات یا مقدار اندک آن را دنبال می کنند، در معرض افسردگی قرار می گیرند، زیرا مواد شیمیایی که احساس سرخوشی را ایجاد می کنند، مانند سروتونین و تریپتوفان توسط غذاهای مملو از کربوهیدرات تولید می شود.
کربوهیدرات های تصفیه شده مانند شکر و غذاهای حاوی آن احساس سرخوشی فوری ولی موقت ایجاد می کنند. موقعی که اثر آن از بین رفت، فرد به دنبال غذای بیشتری خواهد رفت که مقدار انرژی را افزایش دهد و احساس بهتری داشته باشد. در نتیجه باعث افزایش وزن می شود. کربوهیدرات های پیچیده مانند غلات سبوس دار، حبوبات، نان، ماکارونی، میوه جات و سبزیجات اثر کمتر ولی طولانی تری در خلق و خو ایجاد می کنند.
ویتامین های گروه بافسردگی همچنین با برخی ویتامین ها مخصوصا ویتامینهای گروه ب که در سیستم عصبی نقش دارند، مرتبط است. مقدار ناکافی ویتامین B۶ (پیریدوکسین) می تواند تغییرات پیچیده ای در خلق و خوی افراد حتی قبل از کمبود آن ایجاد کند. ویتامین B۶ در تولید سروتونین نقش دارد و مطالعات نشان داده است افرادی که دچار افسردگی هستند، سطح ویتامین B۶ و سروتونین در آن ها پایین است.
منابع غنی آن عبارتند از: غلات سبوس دار، موز و سیب زمینی. برخی داروها مانند قرص های جلوگیری خوراکی و داروهای ضد سل می توانند در مصرف بدن از ویتامین B۶ اختلال ایجاد کنند و حتی باعث کمبود ویتامین B۶ در بدن شوند. کمبود ویتامین B۱۲ نیز می تواند باعث افسردگی یا اختلال در حافظه شود. با بالا رفتن سن، جذب ویتامین B۱۲ به راحتی انجام نمی گیرد.
از منابع سرشار این ویتامین ها مخمر، جوانه گندم، برنج قهوه ای، محصولات سویا، جو دوسر، حبوبات، غلات سبوس دار، تخم مرغ، گوشت کم چرب، ماهی سالمون و دیگر ماهی های آزاد، آسپاراگوس، بروکلی، تخمه آفتابگردان و مغزجات خام است.
اسید فولیکطبق یافته های پژوهش های انجام شده، میزان اسید فولیک با افسردگی بیش از دیگر مواد مغذی مرتبط است. بین ۱۵ تا ۳۸ درصد افرادی که افسردگی دارند، مقدار اسید فولیک در بدن آن ها کم است.
منابع غنی از اسید فولیک عبارتند از حبوبات پخته به خصوص انواع لوبیا، اسفناج، کاهو، جوانه گندم، کلم پیچ، کلم، باقالای سبز، زرده تخم مرغ، گوشت گاو، عصاره ماست، موز و جگر. در ضمن تجویز مکملهای دارای اسید فولیک معمولا بین ۴۰۰-۸۰۰ میلی گرم در درمان افسردگی موثر است و همچنین می تواند عوارض داروهای ضد افسردگی را کاهش دهد.
اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶اسید های چرب ضروری به خصوص امگا۳ و ۶ در ترکیبات شیمیایی مغز مانند دوپامین و سروتونین نقش مهمی دارند. مطالعات نشان می دهد که افسردگی با نسبت اسید چرب امگا۶ به امگا۳مرتبط است. هر چه نسبت امگا۶ به امگا۳ بالاتر باشد، افسردگی افزایش می یابد. در نتیجه خوردن منظم غذاهای حاوی امگا۳ باعث ایجاد تعادل در نسبت امگا۶ به ۳ می شود و می تواند در درمان افسردگی موثر باشد. منابع سرشار از امگا ۳ ماهی آبهای سرد مانند تن و سالمون و دانه کتان است. تخمه کدو تنبل، تخمه آفتابگردان، کنجد و روغن بذر شاهدانه، روغن سویا و ذرت منابع غنی از امگا۶ هستند.
کلسیمکمبود کلسیم نیز در اختلالات شخصیت نقش دارد. لبنیات، سبزیجات و میوه جات حاوی مقدار کافی کلسیم هستند.
منیزیممنابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از: حبوبات، مغزجات، سبزیجات برگ تیره و غلات سبوسدار است.
رویروی در تقویت حافظه و سلامت ذهن نقش دارد. منابع غنی از روی عبارتند از: گوشت، حبوبات، غلات سبوس دار، لبنیات، دانه های کدو تنبل، تخمه آفتابگردان، سیر، اسفناج و دیگر سبزیجات برگ تیره است.
آهنکمبود آهن نیز در ایجاد افسردگی نقش دارد. منابع غنی از آهن گوشت، ماهی هایی با پوست تیره، حبوبات نظیر لوبیا و عدس، جگر، میوه های خشک، آب آلبالو، خرما، کشمش، سبزیجات برگ تیره، تخم مرغ و غلات غنی شده صبحانه و مغزیجات هستند.
ویتامین Cویتامین C در کاهش علایم خشکی دهان که از عوارض جانبی مصرف دارو های ضد افسردگی است، تجویز می شود.
توصیه های غذاییباید کافئین ، قندهای تصفیه شده، انواع آرد، غذاهای شیرین، هر نوع نوشابه و الکل را از رژیم غذایی حذف کرد یا به مقدار متعادل مصرف کرد. مصرف میوه جات، سبزیجات، حبوبات، غلات سبوس دار مانند برنج قهوه ای، جوانه ها، محصولات سویا و عسل را جایگزین شیرینی کنید. از خوردن غذا های آماده، افزودنی های غذایی، رنگ های مصنوعی و کنسرو ها خودداری کرد.