در اینبخش با خواص تمر هندی اشنا میشویم. تمر هندی بیشتر بعنوان چاشنی در غذاها استفاده می شود و این بخاطر طعم بی نظیر ترش و شیرین آن می باشد، اگر تمر هندی را می شناسید پس قطعا تا کنون ازآن در پخت و پزها و بـه خصوص تهیه خورش هاي تان استفاده کرده اید، در ادامه با مجله پارس ناز همراه باشید تا خواص تمر هندی، چاشنی پرطرفدار سرزمین عجایب جهان را بررسی کنیم.
تمر هندی چیست؟تمرهندی درختی با چوب سخت و اسم علمی آن Tamarindus indica اسـت. این درخت، بومی آفریقاست ولی در هند، پاکستان و سایر مناطق گرمسیری رشد میکند. این درخت، غلافهایي شبیه بـه دانه لوبیا تولید میکند کـه درون آن، دانههایي وجود دارد. دانهها با پالپی فیبردار احاطه شدهاند.
پالپ میوههاي کالتر، سبز و ترشمزه اسـت. هر چقدر کـه رسیدهتر می شود، آبدارتر شده و طعم آن بـه سمت ترشی و شیرینی می رود. جالب اسـت بدانید کـه تمر هندی را گاهی با نام خرمای هندی میشناسند. این میوه، کاربردهای فراوانی دارد؛ برای آشپزی، بـهعنوان یک داروی گیاهی و… ازآن استفاده می کنند.
این میوه اگرچه بومی نواحی آفریقایی اسـت، اینروزها بـه سراسر دنیا رسیده، در کشور هـای مختلفی کشت میشود و تقریباً در همه یٔ مناطق گرمسیری پرورش داده میشود. چون خواص فراوان و طعمی منحصربهفرد دارد، مورد توجه قرار گرفته اسـت. هزاران سال اسـت کـه این میوه کشت می شود ودر حدود ۵ هزار سال پیش راه خود رابه آسیا باز کرده اسـت.
این میوه حدود ۵۰۰ سال پیش توسط مهاجران اسپانیایی بـه ایالات امریکا رفته اسـت. امروزه، آمریکای جنوبی و کشور مکزیک بزرگترین مصرفکنندگان و تولید کنندگان این میوه در سراسر دنیا هستند. تمر هندی درختی گرمسیری اسـت کـه در تعداد زیادی از مناطق گرمسیری در سراسر دنیا رشد میکند. این درخت، غلافهایي تولید می کند کـه با پالپی ترش و شیرین و دانههاي تمر هندی پر شده اسـت.
طعم تمر هندیتمر هندی، میوهاي لذیذ با طعمی ترش و شیرین اسـت. این میوه، هم مصارف دارویی و هم مصارف غذایی متعددی دارد. از آنجایی کـه طعمی منحصربه فرد دارد، افراد، واکنشهاي بسیار متفاوتی نسبت بـه طعم آن دارند. بعضی از مردم بلافاصله بعد از امتحان کردن تمر هندی، عاشق طعم آن میشوند و بعضی دیگر ازآن متنفر میشوند.
بهبود عملکرد دستگاه گوارشتمر هندی مدتهاي زیادی اسـت کـه بـهعنوان ضدیبوست طبیعی شناخته میشود. وجود فیبرهای غذایی فراوان دراین میوه، باعث این ویژگی شده اسـت. مصرف تمر هندی بـه شکل میوه یا ادویه، عملکرد دستگاه گوارش را التیام میبخشد. وجود فیبر فراوان باعث میشود کـه با مصرف این میوه، مدفوع بـهاسانی از دستگاه گوارش دفع شود.
این میوه یک ماده ي صفراوی اسـت؛ یعنی باعث میشود غذا سریعتر و آسانتر هضم شود. فیبر موجود در تمر هندی، گوارش غذا را تسهیل می کند. همه یٔ این ویژگیها دست بـه دست هم میدهند تا تمر هندی، ویژگیهاي ضدیبوستی داشته باشد. این میوه برای کسانی کـه یبوست مزمن دارند، بسیار مفید اسـت.
حفاظت از سلامت قلبتحقیقاتی کـه نتایج آن در ژورنال غذا و زهرشناسی بـه چاپ رسیده اسـت، نشان میدهد کـه تمر هندی بر کاهش فشار خون و کلسترول خون مؤثر اسـت. فیبر موجود در تمر هندی یکی از مهم ترین عواملی اسـت کـه بر کاهش کلسترول تأثیرگذار اسـت. فیبر، کلسترولها LDL اضافه را از رگها و شریانها دور می کند.
پتاسیم موجود در تمر هندی، مسئول کاهش فشار خون اسـت. پتاسیم یکی از موادی اسـت کـه سبب اتساع عروق و کاهش استرس وارد بر سیستم قلبی عروقی میشود. مقدار زیاد ویتامین C نیز از دیگر عوامل مؤثر در التیام عملکرد سیستم قلبی و عروقی اسـت. ویتامین C نوعی آنتیاکسیدان اسـت کـه تأثیر رادیکالهاي آزاد در بدن را کاهش میدهد.
بهبود گردش خونتمر هندی منبع غنی از آهن اسـت. مصرف هر واحد تمر هندی، بیش از ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن بـه آهن را تأمین میکند. مقدار کافی آهن در بدن، میزان گلبولهاي قرمز خون را در حد مناسب و مطلوبی نگه میدارد. این مقدار گلبول قرمز، اکسیژن لازم را برای عملکرد صحیح عضلات و سایر اندامهاي بدن تأمین می کند.
کمبود آهن باعث ایجاد بیماریهایي مثل کم خونی می شود. بارزترین علائم کمخونی عبارتاند از ضعف، خستگی، سردرد، اختلالات شناختی و ناراحتیهاي معده. بنابر این، برای این کـه احتمال ابتلا بـه کمخونی را کاهش دهید، از مصرف تمر هندی غفلت نکنید.
بهبود عملکرد سیستم عصبییکی از مواد مغذی موجود در تمر هندی، انواع ویتامینهاي گروه B اسـت. تیامین یکی از مهم ترین بخشهاي خانواده ویتامین B، در تمر هندی بـهوفور یافت میشود. تیامین، مسئولیت التیام عملکرد سیستم عصبی را بر عهده دارد. هم چنین، رشد عضلات از دیگر وظایف این ویتامین در بدن اسـت. تیامین عامل اصلی فعال نگه داشتن بدن، حفظ انعطاف پذیری و قوی ماندن اسـت.
کاهش وزنیکی از عناصر منحصربه فردی کـه میتوان از تمر هندی استخراج کرد و می توانید از خواص آن در قالب ادویه استفاده کنید، هیدروکسی سیتریک اسید اسـت. این اسید رابطه مستقیمی با کاهش وزن دارد چون میتواند آنزیمهاي مسئول ذخیرهسازی چربی در بدن را مهار کند.
تمر هندی علاوهبراین، موجب کاهش اشتها می شود، چون سروتونین انتقالدهنده عصبی را افزایش می دهد. تحقیقات در مورد تأثیر تمر هندی بر کاهش وزن، ادامه دارد. بـهنظر می رسد کـه تمر هندی می تواند مکملی عالی برای کاهش وزن باشد.
کنترل دیابتتمر هندی علاوه بر این کـه مانع افزایش وزن می شود، آنزیمهاي آلفا آمیلاز را مهار می کند. این آنزیم مانع جذب کربوهیدراتها می شود. رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات میتواند میزان سطح انسولین و گلوکز را افزایش دهد کـه این مشکل بزرگی برای مبتلایان بـه دیابت اسـت. تمر هندی می تواند این نوسانات را نظارت و نظارت کند.
طبق نتایج یک تحقیق، تقریباً نیمی از آمریکاییها کمتر از نیاز روزانهٔ خود منیزیم مصرف میکند کـه این عاملی برای بیماریهاي مختلف از جمله دیابت نوع دوم اسـت. بنابر این، مقدار زیاد منیزیم موجود در تمر هندی بـه تسکین دیابت کمک می کند.
ویژگی های ضدالتهابیلوپئول، مادهاي اسـت کـه در تمر هندی وجود دارد. این ماده خواص ضدالتهابی و ضدسرطانی دارد. روغن عصاره تمر هندی، ویژگیهاي ضدالتهابی متعددی از جمله کاهش درد مفاصل و التیام آرتریت، بیماریهاي رماتیسمی و نقرس دارد. این ماده هم چنین سوزش چشم، ورم ملتحمه و بیماریهاي التهابی مشابه را درمان می کند.
تقویت سیستم ایمنیویژگیهاي آنتیاکسیدانی تمر هندی در تحقیقات متعددی ثابت شده اسـت. مقدار بالای آنتیاکسیدانها، هم چنین سطح بالای ویتامین c، تمر هندی رابه یک مادهٔ فوقالعاده برای تقویت سیستم ایمنی بدن تبدیل کرده اسـت. هم چنین، تمر هندی می تواند بدنتان را در برابر عفونتهاي میکروبی و قارچی حفظ میکند.
تمر هندی، بـهخاطر ویژگیهاي ضدعفونیکننده و ضدباکتریایی، بروز بیماریهاي انگلی را کاهش می دهد. از بین بردن کرمهاي معده در کودکان، یکی از مصارف این میوه اسـت کـه در نواحی گرمسیری مورد استفاده قرار میگیرد.
مبارزه با میکروب هااین میوهٔ پرخاصیت، ویژگیهاي ضدقارچی، ضدویروسی و ضدباکتریایی دارد. در طب سنتی نیز ازآن برای درمان مالاریا استفاده میکردند. از آنجایی کـه اینروزها مقاومت آنتیبیوتیکی افزایش یافته اسـت، محققان در تلاشاند تا از داروهای گیاهی برای مبارزه با باکتریها استفاده کنند. روشهاي زیادی برای مصرف تمر هندی و بهره بردن از خواص درمانی آن وجود دارد از جمله این کـه:
= این میوه را می توان خام مصرف کرد.
= این میوه را بعد از این کـه رسید، می توان برای تهیهٔ دسرها استفاده کرد.
= می توانید آنرا خشک و آسیاب کنید و بـه عنوان ادویه ازآن استفاده کنید.
= غالباوقات بـهشکل سس یا مربا استفاده می شود.
= در بعضی از کشور هـای دنیا آن رابهشکل آبنبات در میآورند.
استفاده از تمر هندی در تهیه ی غذااز پالپ تمر هندی در جنوب و جنوب شرق آسیا، کشور مکزیک، خاورمیانه و کارائیب در تهیۀ غذاها استفاده می شود. دانهها و برگهاي این درخت نیز خوردنی اسـت.
برای تهیه ي انواع سسها، مارینهها «مزهدار کردن غذا»، نوشیدنی و دسر از تمر هندی استفاده میکنند. هم چنین تمر هندی یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده ي سس ووسترشر اسـت.
مصارف تمر هندی برای درمان بیماری هاتمر هندی نقش مهمی در طب سنتی دارد. از نوشیدنی آن برای درمان اسهال، یبوست، تب و زخمهاي گوارشی استفاده میکنند. از پوست تنه درخت و برگ هاي آن نیز برای ترمیم زخمها استفاده میشود. محققان امروزه در حال مطالعهٔ بیشتر در مورد خواص درمانی احتمالی این میوه هستند.
پلی فنول موجود در تمر هندی، دارای آنتی اکسیدان و خواص ضدالتهابی اسـت. این ویژگیها باعث می شود کـه ازبدن در برابر بیماریهایي مثل بیماری هاي قلبی، سرطان و دیابت پیشگیری کند. عصارهٔ دانهٔ تمر هندی بـه کاهش فشار خون کمک می کند و عصارهٔ پالپ آن برای کمک بـه کاهش وزن و پیشگیری از بیماری کبد چرب مفید اسـت.
کاربردهای تمر هندی در خانه داریاز پالپ تمر هندی می توانید بعنوان مادهاي برای براق کردن فلزات استفاده کنید. این میوه حاوی اسید تارتاریک اسـت کـه برای از بین بردن جرم فلزات مس و برنز کاربرد دارد. تمر هندی سرشار از مواد مغذی مختلف اسـت. یک فنجان معادل ۱۲۰ گرم از پالپ این میوه حاوی مواد زیر اسـت:
منیزیم: ۲۸ درصد از نیاز روزانه
پتاسیم: ۲۲ درصد از نیاز روزانه
آهن: ۱۹ درصد از نیاز روزانه
کلسیم: ۹ درصد از نیاز روزانه
فسفر: ۱۴ درصد از نیاز روزانه
ویتامین b1 «تیامین»: ۳۴ درصد از نیاز روزانه
ویتامین b2 «ریبوفلاوین»: ۱۱ درصد از نیاز روزانه
ویتامین b3 «نیاسین»: ۱۲ درصد از نیاز روزانه
بـه غیر از موراد بالا، مواد مغذی دیگری چون ویتامین c، ویتامین k، ویتامین b6، فولات، ویتامین ب ۵، مس و سلنیوم دراین میوه وجود دارد. این میوه هم چنین حاوی ۶ گرم فیبر، ۳ گرم پروتئین و یک گرم چربی اسـت. در مجموع ۲۸۷ کالری دارد کـه بیشتر آن از قند اسـت. در واقع، یک فنجان تمر هندی، حاوی ۶۹ گرم کربوهیدرات بـه شکل قند اسـت کـه برابر اسـت با ۱۷/۵ قاشق چایخوری شکر.
باوجود این مقدار بالای قند، تمر هندی بـهعنوان میوه، شکر افزوده نیست؛ یعنی ازآن دسته مواد قندی نیست کـه با سندرم متابولیک و دیابت در ارتباط اسـت. باوجود این، تمر هندی نسبت بـه تعداد زیادی از میوههاي دیگر، کالری بالایی دارد و برای کسانی کـه در تلاشاند تا میزان کالری ورودی بدن را نظارت کنند، ممکن اسـت مشکلساز شود. این میوه حاوی پلیفنول اسـت.
در ادامه فواید تمر هندی برای زیبایی و سلامت پوستبـه این فکرمیکنید کـه وقتی تمرهندی را بر روی پوستتان می گذارید چـه اتفاقی میافتد؟ زیبا خواهیدشد! قرارگرفتن طولانی مدت در برابر آفتاب، غبار و آلودگی بر پوستتان تاثیر منفی می گذارد. پوست بیطراوت و خشک، برنزهکردن، رنگ پوست بد، منافذ بسته. هر مشکل پوستی راکه نامببرید، دلیلش می تواند بـه آفتاب برگردد. مـا نمیتوانیم از خانه بیروننرویم، اما همیشه می توانیم کارهایی کنیم کـه این اثرات را کاهشدهد.
مواد مورد نیاز
۳۰ گرم پالپ تمر هندی
۱۵۰ گرم آب گرم
۱/۲ قاشق چایخوری پودر زردچوبه
کاری کـه باید انجام دهید
پالپ تمرهندی را ۱۰ دقیقه در آب بخیسانید. عصاره پالپ را بگیرید. نصف قاشق چایخوری زردچوبه رابه این عصاره اضافهکنید. این خمیر رابهطور مساوی بر پوست تمیز گذاشته و بگذارید ۱۵ دقیقه بماند. برای ظاهرشدن پوستی روشنتر و درخشانتر، با آب ولرم بشویید. این بسته برای پوست چرب عالی اسـت و می توان ۲ بار در هفته ازآن استفادهکرد.
برای اثر سفیدکنندگی، بسته تمر هندی-لیمو را امتحانکنید. یک قاشق چایخوری عصاره تمر هندی رابا یک قاشق جایخوری آبلیمو و همان اندازه عسل ترکیبکنید. این مخلوط را بر پوستتان بگذارید و بعد از ۱۵ دقیقه بشویید تا پوستی روشنتر داشتهباشید.
لایه بردار طبیعی پوستچرا بـهسمت لوازم آرایشی گرانقیمت میروید و تمام پولتان را خرجمی کنید درحالی کـه می توانید همین کار را در خانه و رایگان انجامدهید؟ درست اسـت. اگر بـه آشپزخانهتان نگاهکنید، مخصوصا بـه ردیف ادویهجات، تمرهندی راکه مانند یک لایهبردار پوست عملمی کند پیدا خواهیدکرد.
این میوه، منبعی شگفتانگیز از اسیدهای آلفاهیدروکسی «AHA» اسـت کـه یکی از مواد اصلی کرمهاي لایهبردار موجود در بازار اسـت. این اسیدها، کثیفی و ناخالصیها راکه بـه عمق پوستتان رفته ازبین می برد و منافذ بسته پوست را بازمیکند.
مواد مورد نیاز
۱ قاشق چایخوری پالپ تمرهندی
۱ قاشق چایخوری سنگ نمک
۱ قاشق غذاخوری خامه یا ماست
کاری که باید انجام دهیدیک قاشق چایخوری عصاره تمرهندی رابا یک قاشق چایخوری سنگ نمک و یک قاشق چایخوری خامه یا ماست مخلوط کنید. این مخلوط رابه طور مساوی بر صورتتان بگذارید. با استفاده از انگشتان، بـهآرامی و با حرکات دورانی بـهمدت ۵-۷ دقیقه ماساژدهید تا سلولهاي مرده را بردارد. برای داشتن پوستی شاداب و بدون آلودگی، این فرآیند را دوبار در هفته تکرارکنید.
خواص مرطوب کنندگی و رنگ دهی طبیعی پوستپوست لکهدار و زبر، خطوط، پوست خشک و بیطراوت، تبخال، سفتی پوست- همه ی این ها در لیست مشکلات پوستی زمستانی مـن قرار دارند. افرادی کـه همیشه پوست خشکی دارند، حتماً با مـن فامیل هستند.
یک کاسه آب تمرهندی جوشیده و سردشده را می توان بـهعنوان یک عامل رنگدهنده و مرطوبکننده پوست بـهکاربرد. چـهکسی فکرمیکرد یک لوبیای کوچک میتواند کاریکند کـه رطوبت پوست را برگرداند! برای داشتن پوستی هیدراته و پرنشاط، یکبار در هفته از بسته زیر استفادهکنید:
مواد مور دنیاز
۱۵ گرم پالپ تمرهندی
۲ قاشق چایخوری چای سبز
کاری کـه باید انجام دهید
فقط ۱۵ گرم تمرهندی رابه آب درحال جوش اضافهکنید و بگذارید ۱۵ دقیقه بجوشد. ۲ قاشق چایخوری چای سبز رابه آب اضافهکنید و ۵ دقیقه دیگر بجوشانید. مایع را صافکرده و خوب مخلوطکنید. اجازهدهید مخلوط سردشود و استفادهکنید. می توان از این مخلوط بـهعنوان یک عامل رنگدهی و آبرسان پوست استفادهکرد.
عامل ضدپیری طبیعیکسی هست کـه نخواهد پوستش تا ابد جوان بماند؟ این تنها دلیلی اسـت کـه باعثمیشود محصولات ضدپیری اینقدر موفق باشند.
تمر هندی سرشار از اسیدهای متنوع، آنتیاکسیدانها، فیبر و ویتامینهایي اسـت کـه با رادیکالهاي آزاد عامل پیری زودرس مبارزهمی کند. بـهطورمنظم از این بسته تمر هندی و سمولینا استفادهکنید تا پوستی درخشان و جوان بشما هدیهکند:
مواد مورد نیاز
۱ قاشق غذاخوری پالپ تمر هندی
۱ قاشق غذاخوری آرد نخود
۱ قاشق چایخوری سمولینا
قاشق چایخوری عسل
کاری کـه باید انجام دهید
همه ی مواد را مخلوطکنید تا خمیر نرمی بـهدست بیاید. این خمیر را بر پوستی کـه تازه تمیز کرده اید بگذارید. اجازهدهید ۱۰ دقیقه بماند یا صبرکنید خشکشود. با استفاده از یک اسفنج نرم آنرا پاککنید. صورتتان را بشویید و با حوله خشککنید. این فرآیند را یک یا دوبار در هفته تکرارکنید.
لکه های تیره اطراف گردن را از بین میبردلکههاي تیره روی گردن زنان در مقایسه با مردان بیشتر اسـت. زمانی کـه خیلی از مـا بـه مواد سفیدکننده بـهعنوان راهحلهاي فوری رویمیآوریم، در این جا یک ماده طبیعی وجود دارد کـه میتواند اثرات طولانیمدت داشتهباشد. بله، تمر هندی یک ماده همه یکاره اسـت.
مواد مور دنیاز
۱ قاشق غذاخوری خمیر تمر هندی
۱ قاشق چایخوری عسل
۱ قاشق چایخوری گلاب
کاری کـه باید انجام دهید
خمیر تمر هندی رابا عسل و گلاب ترکیبکنید. این خمیر را بر گردنتان بگذارید و اجازهدهید ۲۰ دقیقه بماند. آن رابا گلاب یا آب گرم بشویید. انجام اینکار یکبار در هفته بـهمدت دوماه و میتواند بـه ازبینبردن کامل لکههاي تیره کمککند.
تجمع رنگدانهها را از بین میبردتمرهندی بـهدلیل داشتن AHA، یک عامل ضدلک ثابتشده اسـت. هم چنین تمر هندی بـه درمان طبیعی تجمع رنگدانهها مشهور اسـت. فقط عصاره تمر هندی تازه ا دوبار در هفته بر پوست تمیزتان بگذارید تا لکهها و رنگدانه را پاککند و پوستی تمیز ظاهرشود.
خواص تمر هندی برای درمان آکنهآکنه مانند یک فامیل خیلی دلسوز اسـت کـه نمیخواهد تنهایتان بگذارد. خوب، خلاصشدن ازآن فامیل می تواند سخت باشد اما خلاصشدن از آکنه و جای آکنه سختنیست. حداقل این کـه ازآن بیشتر نیست. تمرهندی اینجاست کـه روزتان «و صورتتان» را نجاتدهد!
ویتامینهاي C و A و دیگر آنتیاکسیدانهاي موجود در تمرهندی، تمر هندی رابه درمانی طبیعی برای تعداد زیادی از وضعیتهاي التهابی پوست مانند جوش و آکنه تبدیلمی کنند.
مواد مورد نیاز:
۱ قاشق غذاخوری عصاره تمرهندی
۱/۲ قاشق چایخوری پودر زردچوبه
۱ قاشق غذاخوری ماست
کاری کـه باید انجام دهید
عصاره تمر هندی رابا پودر زردچوبه و ماست تازه ترکیبکنید. این بسته را بر پوستتان گذاشته و اجازهدهید خشکشود. ممکن اسـت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمانببرد. با آب گرم بشویید و از یک مرطوبکننده خوب و مناسب پوست چرب استفادهکنید. این بسته را یکبار در هفته استفادهکنید. این بسته فقط با این مشکلات پوستی مبارزهنمیکند، بلکه باعث درخشانشدن پوستتان نیز می شود.
فواید تمر هندی برای موهمه ی مـا بـه مدلهاي تبلیغات محصولات مو بـهخاطر موی بلند و درخشانشان حسادت می کنیم، درست اسـت؟ اگرچه توصیه نمی کنم بـه این تبلیغات اعتمادکنید، اما همیشه میتوانید بـه محصولات طبیعی و خانگی اعتمادکنید.
از ریزش مو جلوگیری میکندتمرهندی بـه تقویت مو و پیشگیري از ریزش مو مشهور اسـت. از این بسته استفادهکرده و آنرا امتحانکنید:
مواد مورد نیاز
۱۵ گرم پالپ تمر هندی
کاری کـه باید انجام دهید
یک تکه تمر هندی بـه اندازه لیمو را ۱۰ دقیقه در آب بخیسانید. آب آنرا گرفته و آن رابه تمام پوستسر و موی تان ماساژ دهید. حولهاي را در آب گرم گذاشته و آب اضافی آنرا بگیرید.
مو و پوست سرتان رابا این حوله گرم بپوشانید. بگذارید نیمساعت بهمین شکل بماند. با یک شامپوی خوب بـهدقت بشویید و سپس نرمکننده بزنید. برای پیشگیري از ریزش مو، میتوان اینکار را دوبار در هفته تکرارکرد.