تبلیغات ویژه

» خرید ممبر تلگرام »طراحی سایت و سئو »خرید فالوور و لایک »ادمین حرفه ای اینستاگرام »پکیج آموزش ارزهای دیجیتال »تبلیغات در اینستاگرام »خرید پیج اینستاگرام

مطالب مهم




دلایل پایین بودن کراتینین خون چیست؟

دلایل پایین بودن کراتینین خون چیست؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایین بودن کراتینین خون یکی از نگرانی‌های افرادی است که آزمایش خون داده و نمی‌دانند آیا پایین بودن سطح کراتین خون نشانه یک مشکل است یا خیر؟ هر مشکلی در بدن، نشانه‌هایی از خو به جا می‌گذارد. یکی از این نشانه‌ها سطح مواد آزاد شده در خون است.

دلایل پایین بودن کراتینین خون

یکی از آیتم‌های مورد اندازه‌گیری در خون که در اکثرا در برگه آزمایش‌های خون می‌بینیم کراتینین است (گاهی آن را با کراتین اشتباه می‌گیرند). ممکن است کراتینین خون ما نسبت به بازه‌ی نرمالی که خود آزمایشگاه جلویش نوشته است کمتر باشد، اما وقتی برگه آزمایش را نشان دکتر می‌دهیم چیزی به ما نمی‌گوید و آخرش هم نمی‌فهمیم پایین بودن کراتینین خون ما ناشی از چیست.

کراتینین چیست؟
کراتینین ماده‌ای است که به هنگام سوخت و ساز در ماهیچه‌ها، در خون آزاد می‌شود و بخاطر اینکه این پروتئین سمی بوده و جزو مواد زائد بدن به حساب می‌آید، توسط کلیه‌ها از بدن دفع می‌شود. دفع کراتینین بوسیله ادرار صورت می‌گیرد.

تولید کراتینین در خون افراد با فعالیت بدنی
در واقع کراتین موجود در ماهیچه‌ها بدون کاتالیزور دهیدراته شده و به کراتینین تبدیل می‌گردد. (کراتین که می‌توان گفت: منبع انرژی ماهیچه است، اول در کبد ساخته شده و سپس به ماهیچه‌ها منتقل می‌شود). کراتینین بیشتر از ماهیچه‌های اسکلتی تولید شده و از آنجایی که هر شخص توده عضلانی ثابت و خاص خودش را دارد، مقدار تولید کراتینین در بدن هر شخص یک عدد ثابت است. اما بطور کل روزانه ۲ درصد کراتین بدن به کراتینین تبدیل می‌شود.

کراتینین چیست؟ آنالیز عملکرد کلیه از روی میزان کراتینین خون
نکته جالب توجه در مورد کراتینین این است که، چون فقط و فقط از طریق کلیه‌ها دفع می‌شود، ملاک خوبی برای سنجش کارکرد کلیه‌هاست. هر گاه کارکرد کلیه‌ها کاهش پیدا کند برای نمونه در مواردی که یکی از کلیه‌ها از بدن خارج می‌شود، سطح کراتینین خون افزایش می‌یابد (چون اعضایی که کراتینی را دفع می‌کردند از دو تا به یکی کاهش یافته‌اند.)

پایین بودن کراتینین خون
پایین بودن کراتینین خون به ندرت پیش می‌آید، اما این موضوع می‌تواند نتیجه شرایط خاصی باشد که موجب کاهش حجم عضلانی می‌شود. مثلا سوءتغذیه، کاهش وزن شدید و بیماری طولانی مدت می‌توانند باعث کاهش حجم توده عضلانی شده و سپس سطح کراتینین خون را نیز کاهش دهند. افرادی که رژیم گیاه‌خواری دارند نیز کراتینین پایین‌تری نسبت به بقیه دارند. اما در مجموع پایین بودن کراتینین خون اتفاق نگران‌کننده‌ای نیست. آنچه بیشتر نگران‌کننده است بالا بودن آن است.
پایین بودن کراتینین خون و کاهش حجم توده عضلانی بدن
البته فراموش نکنید که به محدوده‌های طبیعی آزمایشگاه‌های مختلف توجه داشته باشید، چون ممکن است واحد‌های نمونه گیری آن‌ها متفاوت باشند.
مثلا واحدی که در آمریکا مورد استفاده است: mg/dl است؛ و شما برای تبدیل آن به واحد بین المللی که میکرو مول بر لیتر است باید مقدار کراتینین را در عدد ۸۸ ضرب کنید؛ بنابراین کراتینین ۲ mg/dl برابر همان ۱۷۶ میکرو مول بر لیتر است.

بالا بودن کراتینین خون
سطوح کراتینین خون شما ممکن است به دلایلی کمی بالا یا بالاتر از حد طبیعی باشد، این دلایل عبارتند از:

انسداد در سیستم ادراری
رژیم غذایی پر پروتئین
کمبود آب
مشکلات کلیوی، مانند آسیب به کلیه یا عفونت
کاهش جریان خون به کلیه‌ها به علت شوک، نارسایی احتقانی قلب یا عوارض دیابت

مقدار معمول کراتینین
مقدار معمول کراتینین در بزرگسالان ۱ میلی گرم در دسی لیتر است. در کودکان که ماهیچه‌های کمتری دارند، این اندازه باید ۲/ ۰ باشد. محدود طبیعی کراتینین در خانم‌ها میان ۱/۱-۵/۰ و در مردان ۱.۲-۶/۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر خون است. مردان کراتینین بیشتری در خون‌شان دارند، چون توده‌های ماهیچه‌ای بیشتری دارند. جوانان پرکار (وزنه بردار)، بالغین در میانسالی، افرادی که یک کلیه دارند، افرادی که دچار کمبود مایعات بدن شده‌اند یا برخی اختلالات خونی (که در آن گلبول‌های قرمز به مقدار زیادی تخریب شده و از بین می‌روند) کراتینین بیشتری در خون‌شان وجود دارد. برعکس در افراد مسن اندازه کراتینین بخاطر کاهش توده عضلانی بدن کمتر است.
میزان کراتینین خون افراد
به طور کلی سطوح کراتینین در یک رژیم غذایی نرمال ثابت است، ولی ممکن است در افرادی که رژیم پر گوشت و پر پروتئین مصرف می‌کنند، حدود ۱۰ الی ۳۰ درصد بالاتر باشد. در صبح‌ها هم کمترین مقدار کراتینین و در شب‌ها بیشترین مقدار آن در خون وجود دارد.
مقدار کراتینین را هم از طریق آزمایش خون و هم از طریق جمع آوری ادرار در یک دوره ۲۴ ساعته می‌توان اندازه گیری کرد.
آزمایش کراتینین خون معمولا همراه با چند آزمایش دیگر از جمله آزمایش نیترات اوره خون (BUN) و پانل متابولیسم پایه (BMP) یا پانل متابولیسم جامع (CMP) انجام می‌گیرد.
این آزمایش‌ها همراه با آزمایشات بالینی معمول انجام می‌شوند تا به تشخیص بیماری‌های خاص و بررسی مشکلات مربوط به عملکرد کلیه شما کمک کنند.
سخن آخر
شما همیشه نتایج آزمایش‌هایتان را به پزشک نشان دهید و از او بخواهید تا با دقت آن را بررسی کند. یک قضاوت خودسرانه بر مبنای اعداد و ارقام درج شده توسط آزمایشگاه بعنوان بازه نرمال می‌تواند باعث شود مشکلی را نادیده گرفته یا بی جهت نگران شویم.
آیا شما تاکنون متوجه پایین بودن کراتینین خون خود شده‌اید؟ پزشک‌تان درمورد این موضوع به شما چه توضیحی داده است؟ لطفا آن را با ما و سایر کاربران ستاره در میان بگذارید.

منبع: عصر ایران

انتهای پیام/




پیشنهاد میشه بخونید : برای مشاهده جزئیات کامل این خبر «دلایل پایین بودن کراتینین خون چیست؟»اینجا را کلیک کنید. شفاف سازی:خبر فوق در سایت منبع درج شده و صرفا در این سایت بازنشر شده است .چنانچه به خبر فوق اعتراض دارید جهت حذف آن «اینجا» را کلیک کنید.

گزارش تخلف

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.

جستجو های اخبار روز

اخبار برگزیده

هم اکنون میخوانند ..