صبحانه مهمترین وعده غذایی به حساب میآید و کسانی که این وعده غذایی را در برنامه روزانه خود می گنجانند از سلامت بیشتری در طول زندگی برخوردارند. خوردن صبحانه از افزایش وزن جلوگیری نموده و احتمال بروز بیماری های قلب و عروق را در حد قابل ملاحظهای کاهش میدهد.
در حال حاضر بیماری های قلب و عروق مهم ترین علت مرگ و میر در جوامع پیشرفته و همچنین در حال توسعه به شمار میروند و بهترین راه برای کاهش ابتلا به این بیماری ها تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی سالم است. در این رژیم استفاده از مواد غذایی کم چرب و میوه و سبزیجات تازه و غلات کامل و پروتئین در وعده صبحانه و کاهش استفاده از قندهای ساده و شیرینی جات توصیه میشود.
با داشتن رژیم غذایی مناسب و تحرک بدنی کافی میتوان احتمال ابتلا به بیماری های قلب و عروق را به حداقل رساند، همچنین بالا بودن قند خون و عدم توانایی بدن در کنترل این ماده میتواند زمینه ساز ابتلا به دیابت و دیگر بیماری های ناشی از آن باشد پس با خوردن صبحانه ای که از غلات کامل با فیبر غذایی تشکیل شده باشد میتوان از نوسانات قند خون در طول روز جلوگیری کرد و مانع از آسیبهای ناشی از قند خون بالا شد.
اهمیت صبحانه در وعده غذایی دانشآموزانصبحانه به خصوص در بچه هایی که به مدرسه میروند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. خوردن صبحانه باعث افزایش قدرت تمرکز، توانایی حل مساله و داشتن نگرش مثبت به مدرسه در کودکان میشود. کودکانی که وعده صبحانه را حذف میکنند و از خوردن آن سر باز میزنند بیشتر دچار بی قراری، خستگی، حواس پرتی و گیجی میشوند. علاوه بر این بچه هایی که وعده صبحانه را به درستی استفاده نمیکنند بیشتر دچار آسیب های حافظه و مهارت های کلامی میشوند.
همچنین کودکانی که به طور منظم از وعده صبحانه استفاده میکنند، کمتر احتمال دارد که اضافه وزن پیدا کنند و تا رسیدن وعده ناهار دچار ضعف و گرسنگی شدید نخواهند شد. واضح است که در نتیجه ضعف، کودک در زنگ های تفریح سراغ خوراکی های پر کالری و پر چربی (مانند کیک، نوشابه، شکلات، ساندویچ های آماده و سوسیس و کالباس) خواهد رفت که مفید نیستند. پس والدین باید به وعده صبحانه کودک اهمیت داده و از غذاهای مقوی و مناسب برای این وعده استفاده کنند تا سطح انرژی مناسبی برای کودک خود فراهم آورند.
توصیههایی به والدین جهت آماده کردن صبحانه کامل و مغذی صبحانه هایی که در آن فقط از کربوهیدرات هایی مانند شیرینی و نان تست استفاده میشود تنها به مدت دو تا سه ساعت انرژی لازم را در بدن دانش آموز تامین میکند در حالی که صبحانه کامل شامل مقادیر مناسبی از پروتئین، چربی و کربوهیدرات، سطح قند خون را ساعتها پایین نگه میدارد. غلات یکی از گزینه هایی است که باید در وعده صبحانه گنجانده شود. معمولا غذاهای سرشار از غلات مملو از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است و انواع موادی که حاوی غلات کامل هستند، غنی از ویتامینهای گروه B از قبیل تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین بوده و انرژی زا هستند. (برای مثال مصرف نان به خصوص نان های سبوس دار) در کنار مصرف کربوهیدرات، مصرف پروتئین نیز میتواند باعث سیری دانش آموز در طول روز شود. مثلا مصرف یک فنجان شیر کم چرب حدود هشت گرم پروتئین و ۸۳ کالری دارد. پنیر نیز میتواند سهمی از پروتئین مورد نیاز بدن در وعده صبحانه را تامین کند که در کنار آن از دانه هایی مانند مغز گردو نیز جهت تامین انرژی بدن میتوان استفاده نمود. همچنین مصرف تخم مرغ در وعده صبحانه کودک مناسب است . سعی کنید وعده صبحانه را متنوع کرده و از تکراری بودن آن بپرهیزید. همچنین استفاده از ظروف مخصوص کودکان تمایل آنها را به خوردن غذا افزایش میدهد. از فرزندتان بخواهید در آماده کردن صبحانه به شما کمک کند و همچنین خودتان هم در کنار کودک نشسته و صبحانه میل کنید. این قبیل کارها تمایل کودک را به خوردن صبحانه افزایش میدهد. چند نمونه از مواد غذایی یک صبحانه ایدهآل برای بچههانان تست و کره بادام زمینی، نان و پنیر و گوجه خیار، میوه های تازه، شیر همراه با شیرین گندمک و نیز یک لیوان آبمیوه طبیعی، املت همراه پنیر و کلم بروکلی، فرنی و سیریالهای گندم مخصوص صبحانه به همراه شیر و عسل./نینی سایت
غزاله زمانی – کارشناس تغذیه
Save