مواد غذایی و تغذیه مناسب نقش مهمی در مقابله با بیماری روماتیسم و برخی از بیماری های ناشی از آن مانند روماتوئید پلی آرتریت دارند. در واقع برخی مواد غذایی خواص التهاب زدایی دارند در حالی که برخی دیگر التهاب زا هستند. بنابراین لازم است که در گام اول مصرف مواد غذایی التهاب زدا را افزایش و مصرف مواد غذایی التهاب زا را کاهش داد تا درمان روماتیسم موثر واقع شود.
دانه های روغنیبادام، گردو، فندق، تخم کتان، میوه درخت کاج و غیره جزو دانه ها و مغزهای روغنی پرکالری هستند که نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد. چون امکان اضافه وزن وجود دارد و همین اضافه وزن نیز یکی از عوامل تشدید کننده روماتیسم است. با این حال مصرف میزان کم و مناسب این دانه ها و مغزها حاوی عناصر مغذی به ویژه مس و سلنیوم هستند که برای مقابله با این مشکل مفید عمل میکنند. این عناصر خواص ضد التهابی بسیار موثری دارند. این دانه های روغنی همچنین سرشار از کلسیم هستند که باعث تقویت و افزایش استحکام استخوان ها میشوند.
بادام و پوره فندق نیز جزو منابع مفید و باارزش ویتامین E هستند. این ویتامین با رادیکال های آزاد مقابله کرده و از غشاهای سلولی بدن محافظت میکند. ویتامین E در طول زندگی همه از اهمیت بالایی برخوردار است چون خطر ابتلا به روماتیسم نیز با افزایش سن بیشتر میشود. بنابراین توصیه میشود از همان ابتدای کودکی و همچنین جوانی به فکر میزان ویتامین E بدن تان باشید.
برخی ماهی ها و غذاهای دریاییماهی های حاوی امگا ۳ مانند قزل آلا و غیره برخلاف مواد غذایی حاوی امگا ۶ خواص ضد التهابی و مسکنی دارد. متاسفانه مواد غذایی حاوی امگا ۶ها پیش ساز التهاب در بدن هستند. در اوایل سال ۱۹۸۰ محققان دانمارکی به این نتیجه رسیدند که اسکیموها به ندرت از بیماری های مفصلی رنج میبرند. این محققان بعد از بررسی برنامه غذایی آنها دریافتند که اسکیموها بزرگ ترین مصرفکننده اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که به میزان زیادی در ماهی ها و گوشت فوک هستند. محققان بررسی های بیشتری روی تاثیر امگا ۳ها انجام داده و به این نتیجه رسیدند که مصرف امگا ۳ها باعث بهبود حرکت مفاصل و سلامت آنها میشود.
پروتئین های گیاهیتوفو یا همان پنیر سویا، تمپه سویا و غیره جزو منابع غذایی پروتئین های گیاهی هستند. خوشبختانه این روزها محصولاتی مانند توفو در ایران نیز جایگاه خود را پیدا کرده است. تمپه نیز یکی از محصولات غذایی تهیه شده از دانه های سویای تخمیر شده با قارچ است. شما میتوانید از فروشگاه های بزرگ یا مراکزی که محصولات غذایی گیاهی میفروشند این مواد غذایی را تهیه کنید و از پروتئین های گیاهی موجود در آنها استفاده کرده و جایگزین پروتئین های حیوانی کنید. گوشت قرمز که حاوی پروتئین است در عین حال دارای امگا ۶ فراوانی نیز هست که مصرف زیادی آن برای افرادی که به روماتیسم مبتلا هستند مناسب نیست. متاسفانه در غضروف افراد مبتلا به روماتیسم میزان امگا ۶ها بسیار بالا و میزان امگا ۳ها به طور غیرعادی پایین است. بنابراین لازم است که امگا ۶ها را تا حد امکان کاهش داد.
ادویه هاادویه ها و سبزیجات معطر را منبع واقعی و با ارزش آنتی اکسیدان ها بدانید. درست است که مصرف این ادویه ها در حین طبخ غذا زیاد نیست اما ترکیب شدن آنها با آنتی اکسیدان های موجود در مواد غذایی بسیار کمک کننده است. واقعیت شگفت انگیز این است که یک قاشق چایخوری دارچین معادل یک لیوان آب انگور آنتی اکسیدان دارد. از بین ادویه های مناسب برای روماتیسمی ها یا آرتروزی ها میتوان به صمغ مر Myrrh اشاره کرد. بر اساس طب سنتی هند این صمغ آسیایی حاوی ترکیبات فوق العاده ای است که به مقابله با آرتریت و روماتیسم کمک میکنند. زردچوبه نیز یکی دیگر از ادویههای پرخاصیت است که از خواص و قدرت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی برخوردار است.
سبزیجاتکاسنی فرنگی، تره فرنگی، کدو حلوایی، فلفل دلمه ای، خیار، بادمجان، آرتیشو، کدو، هویج، تربچه؛ گوجه فرنگی، انواع کلمها و غیره حاوی خواص آنتی اکسیدانی بالایی هستند که برای مقابله با روماتیسم لازم و ضروری هستند.
توجه داشته باشید که در شروع مصرف بهتر است با گوجه فرنگی آغاز کنید چون حاوی میزان زیادی لیکوپن، فلاوونوئیدها و برخی رنگدانه های کاروتنوئیدی است که قدرت آنتی اکسیدانی بالایی دارند. بعد از گوجه فرنگی کلم ها از ارزش بالایی برخوردار هستند چون سرشار از آنتی اکسیدان ها و همچنین ترکیباتی به نام «گلوکوزینولات»ها هستند که با مسدود کردن روند التهابی در مفاصل مانع از تخریب سلول های غضروف ها میشود. در حالت کلی زمانی که پای روماتیسم به میان میآید ارزش مصرف سبزیجات پررنگ تر میشود چون این موادغذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها و در عین حال کم کالری هستند./ روزنامه آرمان امروز