چای با انواع مختلفی که دارد برای سلامتی یا لذت بردن از یک نوشیدنی سالم، مفید است و خواص زیادی نیز دارد. در کشوری مانند چین چای از دوران باستان شناخته شده و مصرف می شود. امروزه چای دومین نوشیدنی پرمصرف مردم جهان، بعد از آب محسوب می شود. بنابراین لازم است که در خصوص آن بیشتر بدانید.
خواص خوب چای: آنتی اکسیدانی قویچای سبز در بین انواع چای ها شهرت زیادی دارد و خواص آن برای سلامتی بدن بیش از پیش به اثبات رسیده است. پلی فنول های موجود در این نوع چای و کاتچین آن آنتی اکسیدان هایی هستند که فعالیت رادیکال های آزاد را روی غشای سلولی خنثی می کنند و بنابراین تأثیر زیادی در مقابله با آنها دارند.
رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که به طور طبیعی زمانی که بدن انرژی خود را تأمین می کنند تولید می شوند. این مولکول ها در طولانی مدت روی سلول های بدن تأثیر منفی گذاشته و زمینه ساز بروز بیماری های قلبی و برخی سرطان ها می شوند. برای آزاد کردن خواص آنتی اکسیدانی موجود در چای سبز بهتر است آن را به مدت ۳ تا ۵ دقیقه دم کنید.
کاهش وزندر کشوری مانند فرانسه ۳۲ درصد بالغین دچار اضافه وزن هستند. متأسفانه مشکل اضافه وزن و چاقی در کشور ما نیز بیشتر شده است. اضافه وزن مشکلاتی برای سلامت قلب ما ایجاد می کند. برای کاهش وزن بدن مجبور است که انرژی بیشتری هدر داده و کالری بیشتری بسوزاند. ترکیبات چای یعنی تئین و کاتچین باعث انرژی سوزی می شوند بدون این که توده بدنی را کاهش دهند.
مقابله با سنگ کلیهچای جاوا یا ارتوزیفون قرن هاست که در هند و اندونزی مصرف می شود. ترکیبات پلی فنولی و فلاوونوئیدی این چای با افزایش حجم ادرار باعث دفع مواد زائد از بدن می شود. به این ترتیب نیز چای جاوا نقش مؤثری در دفع سموم بدن و تمیزی آن دارد. چای جاوا برای مقابله با سنگ کلیه نیز مفید است. برای این منظور لازم است که یک فنجان از این چای در روز مصرف شود. برای تهیه چای جاوا ۳ تا ۶ قاشق چایخوری از آن برای یک لیوان آب استفاده می شود.
پیشگیری از پوسیدگی دندان هاقرن ها زمان برده است تا دانشمندان پی به خاصیت گیاهی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها ببرند. از زمان دوران باستان تا قرن ۱۹ بررسی ها همچنان ادامه داشته است. چای سبز یا سیاه برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها مؤثر هستند. این تأثیر به دلیل برخی از ترکیبات چای یعنی کاتچین است که مانع از رشد و تکثیر باکتری ها در دهان شده و احتمال پوسیدگی را کاهش می دهند. فلوئور در تقویت مینای دندان و ممانعت از فعالیت باکتری های عامل پوسیدگی شهرت زیادی دارد. چای حاوی فلوئور است و به این ترتیب خطر رشد پوسیدگی دندانها را کاهش می دهد. برای این کار لازم است که روزانه ۴ تا ۵ فنجان چای بنوشید.
حافظ سلول های عصبیچای سبز اثرات مثبتی در حفظ عملکرد ذهنی افراد سالمند دارد. ترکیبات آن (اپیگالوکاتچین ۳- گالات) خواص آنتی اکسیدانی قوی دارد و به حفظ عملکرد ذهنی مانند تقویت حافظه، قدرت جهت یابی و تمرکز کمک می کند. پلی فنول های موجود در این چای برای پیشگیری از استرس اکسیداتیو مؤثر است. این ترکیبات از اثرات منفی رادیکال های آزاد در بدن پیشگیری می کنند. رادیکال های آزاد به غشای سلولی حمله کرده و باعث بروز بیماری های دژنراتیو مانند پارکینسون یا آلزایمر می شوند. توصیه می شود روزانه یک تا ۲ لیوان چای میل کنید.