افرادی که تغذیهی بدون گلوتن دارند، ممکن است در خطر تماس با آرسنیک و جیوه باشند. این فلزات سمی هستند و میتوانند منجر به بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و باعث اثرات عصبی شوند.
رژیم بدون گلوتن را به افرادی توصیه میکنند که بیماری سلیاک دارند. اما افراد دیگری هم با این استدلال که رژیم بدون گلوتن باعث کاهش التهابات میشود، از این رژیم پیروی میکنند – این ادعا از نظر علمی اثبات نشده است.
در محصولات بدون گلوتن، از آرد برنج به عنوان جایگزین گندم استفاده میشود. میدانیم که برنج میتواند فلزات سمی خاصی را در اندام موجودات زنده انباشته کند، من جمله آرسنیک و جیوه که از کود، خاک یا آب وارد برنج میشوند. اما از تاثیرات رژیمی که برنج زیادی دارد، بر روی سلامتی، اطلاعات کمی در دست است.
محققان در دادههایی که از پرسشنامهها به دست آورده بودند، به دنبال رابطهای بین تغذیهی بدون گلوتن و نشانگرهای زیستی از فلزهای سمی در خون و ادرار بودند.
از بین ۷۴۷۱ نفری که پرسشنامه را در سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ پر کرده بودند، ۷۳ نفر وجود داشتند که تغذیهی بدون گلوتن داشتند. این افراد از ۶ تا ۸۰ سال سن داشتند.
افرادی که یک تغذیهی بدون گلوتن را گزارش کرده بودند، غلظت بیشتری از آرسنیک در ادرار و غلظت بیشتری از جیوه در خونشان نسبت به افرادی که این تغذیه را نداشتند، وجود داشت. در این افراد مقدار آرسنیک تقریبا دو برابر و سطح جیوه ۷۰ درصد بیشتر بود.
محققان گفتند: ممکن است این نتایج، عواقب ناخواستهی رژیم بدون گلوتن باشد. اما با این حال، تا زمانی که تحقیقات بیشتری انجام نشده است که نشان دهد آیا مقادیر زیاد آرسنیک و جیوه میتواند خطراتی برای سلامتی داشته باشد، نمیتوان به این رژیم مضراتی را نسبت داد.
منبع: آشپزباشی، ترجمه شده از Science Daily