رژیم غذایی و سبک زندگی در ابتلا و درمان خیلی از بیماری ها و شرایط بالینی نقش تعیین کننده ای دارند، اما یکی از بیماری هایی که در فصل سرما شیوع بالایی به خود میگیرد سرماخوردگی و آنفلوآنزاست. وقتی خودمان یا یکی از نزدیکان مان به سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا میشویم، توصیه های تغذیه ای از این طرف و آن طرف به گوش میرسد. اما دیگر وقت آن رسیده که به این موضوع نگاه کاملا علمی داشته باشیم. چیزی که در پیشگیری و درمان سرماخوردگی مهم است تقویت سیستم ایمنی بدن است.
سیستم ایمنی بدن مان را تقویت کنیم: ویتامین Cدر حالی که همه ما باور داریم که ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی حائز اهمیت است، مطالعات نشان داده اند که مکمل یاری حتی در مقادیر بسیار بالای ویتامین C نیز در پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوآنزا تاثیر قابل توجهی نخواهد داشت. در حالی که همچنان این اعتقاد وجود دارد که مصرف میوه و سبزی غنی از ویتامین C در تقویت سیستم ایمنی بسیار مهم و تاثیرگذار است. پس فراموش نکنید علت قدرت میوه و سبزی در پیشگیری از سرماخوردگی و تقویت ایمنی محتوای بالای ویتامین A، ویتامین E، فلاوونوئیدها، آنتی اکسیدان ها و البته ویتامین C طبیعی آنهاست.
پروتئینها و غلات کاملبهتر است برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن از منابع خالص آن مانند ماهی، لبنیات کم چرب، حبوبات، ماکیان، غلات کامل، مغزها و دانه های روغنی استفاده کنید. فراموش نکنید از آنجایی که پروتئین های گیاهی از لحاظ محتوای اسیدهای آمینه کامل نیستند، در صورت علاقه به مصرف پروتئین های گیاهی لازم است از چند منبع استفاده کنید و حتما حداقل یک نوع پروتئین حیوانی را در رژیم غذایی خود داشته باشید. از استراحت و مراقبت های لازم جهت درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا که بگذریم، رعایت برخی نکات و توصیه های تغذیه ای روند بهبودی بیماری را سریع تر و البته خوشمزه تر خواهد کرد.
سیر خاموقت آن رسیده که با این ماده غذایی کمی مهربان تر باشیم. سیر یکی از قوی ترین مهاجمان علیه سرماخوردگی است. سیر حاوی ترکیباتی به نام آلیون و آلیسین است که دارای خواص ضد ویروسی فوق العادهاند؛ بنابراین سیر قادر خواهد بود تا با ویروس های سرماخوردگی و آنفلوآنزا بجنگد و آنها را از پا در آورد.
سوپ مرغیکی از نظریه ها از این قرار است که سوپ با افزایش دمای بینی و گلو محیط را برای رشد و فعالیت ویروس ها نامناسب میکند. متخصصان تغذیه همچنین معتقدند که خود سوپ هم به ذات خود حاوی خواص ضد ویروس است. از مرغ و سبزیهای آن گرفته تا ادویه های بهکار رفته در آن، همگی ترکیباتی دارای خواص ضد ویروس و ضد سرماخوردگی هستند.
ماهیماهی های روغنی، مخصوصا ماهی سالمون و ماهی تن سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. ترکیبی که در کاهش التهاب ناشی از بیماری در بدن بسیار موثر است. التهاب مزمن از عملکرد صحیح سیستم ایمنی جلوگیری میکند و میتواند به بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا و خیلی بیماری های دیگر منجر شود.
روی را دریابیدمکملیاری با روی در کاهش دوره ابتلا به سرماخوردگی و نیز در تخفیف علائم آن نقش قابل توجهی داشته است؛ اما مساله آنجاست که بسیار دیده شده مکملیاری با روی عوارضی مانند تهوع و سردرد را به دنبال دارد. در صورتی که اگر این روی از طریق رژیم غذایی تامین شود علاوه بر اینکه جذب و کارایی بالاتری خواهد داشت، عوارضی هم به دنبال ندارد.
ادویه هاادویه هایی مانند زردچوبه، زعفران و دارچین منابع غنی از آنتی اکسیدان ها هستند که سیستم ایمنی را تقویت میکنند. برای رسیدن به خواص درمانی این ادویه ها لازم است روزانه یک قاشق چایخوری از آنها را مصرف کنید. بد نیست آنها را به وعده های غذایی وارد کنیم؛ مثلا چای دارچین میتواند یکی از بهترین انتخاب ها برای صبحانه باشد.