خوراکی های زیادی در آشپزخانه خود داریم که روزانه می خوریم و خیلی هم دوست داریم اما نمی دانیم که آن ها سمی هستند. اصلا لازم نیست ذهن تان را خیلی درگیر کنید و حدس بزنید که کدام غذاها میتوانند سمی باشند، از معمولی ترین خوراکی ها مثل سیب و سیب زمینی گرفته تا دانه های محبوبی مثل بادام درختی.
این روزها مسمویت ناشی از مصرف مواد غذایی بسیار کم شده چون با پیشرفت علم دیگر انسان ها میدانند که کدام قسمت خوراکی ها سالم است حتی اگر هم مصرف شود میزان سم این مواد در آن حجم مصرفی روزانه بسیار کم است و باعث مسمومیت و بیماری حاد نمی شود.
چند نمونه ازخوراکی های سمی که روزانه مصرف میکنیم: سیب زمینیتا به حال متوجه شدید که سیب زمینی که در خانه دارید کم کم رنگش تغییر کرده و به سبزی می زند؟ باید بدانید سیب زمینی که سبز است سمی است و یا باید آن را دور بریزید و یا قسمت سبزی آن را ببرید و دور بیندازید. این آلکالوئید سمی نامش سولانین است که باعث سردرد، خستگی مفرط، حالت تهوع و دلپیچه میشود. ساقه و برگ های این نوع سیب زمینی هم پر از آلکالوئید سمی است.
بادامبادام خام که به بادام تلخ مشهور است حاوی مقدار زیادی ماده به نام هیدروژن سیاناید که در واقع همان ماده ای است که آلمان نازی در اتاق های گاز خفه کننده استفاده کرده. خوردن حتی مقدار خیلی کم از آن موجب ایجاد مشکلاتی مثل از کار افتادن کلیه و مرگ می شود. در آمریکا فروش بادام تلخ و خام غیرقانونی است.
سیبما هر روز سیب و گلابی و گیلاس و آلبالو و هلو و زردآلو و دیگر میوه های هسته دار می خوریم. اما آیا می دانید که این میوه ها حاوی آمیگدالین هستند که هنگام خوردن تبدیل به هیدروژن سیانید میشوند. یک فنجان از هسته های این میوه ها به میزان کافی هیدروژن سیانید برای مسموم کردن افراد ایجاد می کند.
البته نگران نباشید شما همچنان میتوانید به هر اندازه که می خواهید آب سیب بگیرید یک پارچ آب سیب هم به آن اندازه هیدروژن سیانید تولید نمیکند که ایجاد مسمومیت کند. هسته هلو و زردآلو آن میزان آمیگدالین دارد که باعث مسمومیت شود اما موضوع اینجاست که کسی هسته زردآلو و هلو را قورت نمیدهد.
ریواسریواس به شیوه های مختلف و متنوع استفاده میشود از مربا و خورشت گرفته تا به صورت خام و سالاد در سبد غذایی جای میگیرد. این گیاه حاوی اگزالات است که باعث بیماری و مرگ میشود. بیشتر اگزالات در برگ ریواس موجود است به همین دلیل بهتر است قبل از پخت آن، برگ های آن را جدا کنید و بعد بپزید. در واقع این ماده سمی در ساقه ریواس وجود ندارد. برای اینکه این ماده سمی تاثیر بگذارد حداقل سه کیلو برگ ریواس باید خورده شود.
گوجه فرنگیبرگ های گوجه فرنگی، ساقه و میوه سبز آن حاوی مادهای به نام گلیکوآلکالوئید که منجر به بیماری های گوارشی و شکم درد و اضطراب میگردد. هرچند بوی برگ گوجه فرنگی بسیار دلنشین است و برخی به عنوان سبزی معطر در سوپ استفاده می کنند. اما در واقع این برگ ها و گوجه فرنگی سبز نباید به هیچ وجه مصرف شوند. نصف یک گوجه فرنگی سبز و خام مقدار زیادی سولانین دارد که باعث مسمومیت می شود. تا میتوانید گوجه فرنگی قرمز و رسیده مصرف کنید تا دچار مسمومیت نشوید.
لوبیا لیمالوبیا لیما میزان زیادی سیانید دارد که تنها با پختن از بین میرود. بنابراین یادتان باشد که لوبیا لیما باید کاملا در ظرفی که سرش برداشته است پخته شود تا مواد سمی آن مانند گاز از آن بیرون بیاید و آبی که در آن لوبیا پخته میشود کاملا خشک شود. در آمریکا هم کشت و تولید این نوع لوبیا با محدودیت همراه است و علاوه بر آن لوبیا قرمز هم حاوی مواد سمی است که برای از بین بردن مسمومیت آن قبل از پخت ۱۵ دقیقه لوبیا را خیس کنید و آبش را دور بریزید.
جوز هندیجوز هندی یک ادویه پر خاصیت و مقوی است. جوز هندی برای یک خواب راحت با شیر توصیه می شود و همچنین برای درمان خیلی از مشکلات سوء هاضمه مفید است. اما مصرف بیش از حد آن باعث حالت تهوع، استفراغ، سردرد و سرگیجه میگردد.
ماهی تنآنچه که باعث مسمومیت ماهی تن میشود میزان جیوه ای است که ماهی تن جذب می کند. برای کودکان و زنان حامله مصرف ماهی تن به کلی ممنوع است. ممکن است حتی مصرف روزانه ماهی تن در ظاهر آسیب جدی به بدن نزند، اما خیلی مهم است که در مصرف ماهی تن احتیاط کنیم.