عناب (Jujube) میوه ای است بیضی شکل و به رنگ قرمز که علاوه بر خواص تغذیه ای، دارای خواص طبی متعددی است و در مکاتب طب سنتی کشورهای مختلف، جایگاه ویژه ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری ها دارد. این میوه دارای مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی مختلف و منبع عظیمی از آنتی اکسیدان های طبیعی است.
میوه ضد سرطان عناب دارای خواص ضد سرطان است. خواص آنتی اکسیدان عناب به جلوگیری از سرطان کمک میکند. با توجه به مطالعات اخیر، عصاره عناب مهار کننده سلول های سرطان خون است. عناب به علت داشتن ویتامین C و آنتی اکسیدان، مانع از رشد و حرکت رادیکال های آزاد و در نتیجه کمک به کنترل و رشد تومور و سلول های سرطانی است. برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید. مفید برای اعصاب و روان عناب مقوی مغز و حافظه است. آرامش بخش طبیعی است. شست و شو دهنده سلول های مغزی است. عناب آرام کننده اعصاب است و بد خلقی را از بین میبرد. عناب خواب آور بوده و بی خوابی و خستگی را برطرف میکند. تسکین دهنده اضطراب و استرس است. در طب سنتی چین و کره از عناب به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب میشود، استفاده میکنند. هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه می کنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لب های شما می آورد. مفید برای کبد و کلیه عناب برای سلامت کلیه ها و تقویت کبد سودمند است. مقوی کبد، صفرا و کمک به درمان برخی از بیماری های کبدی میکند. مصرف عناب به طور معنی داری سطوح آنزیم های کبدی را کاهش میدهد. این آنزیم ها نشانگر آسیب بافتی هستند. یافته های بافت شناسی نشان میدهند که این میوه اثرات محافظتی در برابر بیماری های کبدی دارد. عناب در درمان کبد چرب نیز مفید است. اگر سنگ مثانه دارید ۳۰ عدد عناب را در یک لیوان آب شب خیس کرده صبح ناشتا میل کنید به مدت هفت روز. کسانی که سنگ کیسه صفرا دارند عرق بیدمشک و عرق کاسنی را از هر کدام ۱۰۰ گرم و ۵۰ گرم عناب را در آن ها خیس نموده سپس صاف کنند روزی ۳ بار هر بار ۲ قاشق غذا خوری قبل از غذا میل کنند. مفید برای دستگاه گوارش عناب موجب تقویت دستگاه گوارش میشود و کم اشتهایی را برطرف میکند. عناب در زمان ابتلا به اسهال می تواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. مخلوط را با نمک و فلفل به عنوان هضم کننده مصرف کنید. میوه خشک رسیده به عنوان ملین است. حتی تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است و به تمام افرادی که از یبوست رنج می برند توصیه میشود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند. عناب تقویت کننده دستگاه گوارش است و مطالعات بالینی، تأثیرات آن برای رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگیری از نفخ موثر است. مخلوط عناب با نمک در بیماران مبتلا به سوءهاضمه و حتی بیماری های صفراوی سودمند است. کسانی که زخم معده و ورم روده دارند عناب را با هسته سائیده بعد از غذا یک قاشق چای خوری میل کنند. کسانی که زخم روده و اثنی عشر دارند در طول روز ۵ دانه عناب آهسته مکیده بعد از اینکه کاملا نرم شد جویده میل کنند. مفید برای آسم، سرماخوردگی، سرفه و گلودرد در طب سنتی ایران مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است. از آنجا که این میوه سرشار از ویتامین A و C و پتاسیم است، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و برای پیشگیری از سرماخوردگی مفید است. چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار گوارا محسوب میشود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک میکند. اگر دچار سرماخوردگی شده اید و از خشکی سینه و سرفه رنج می برید، عناب داروی گیاهی مناسب و کارآمدی است. عناب دارای لعاب فراوان، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است. به علت لعابدار بودن، این میوه برای درمان سرفه های خشک مفید است. جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف کرده به علاوه آسم و تنگی نفس را درمان میکند. عصاره آن همراه با زنجبیل، شیرین بیان و نعناع آرامبخش عضلات گلو است. مفید برای دندان عناب دندان ها را در برابر پوسیدگی مقاوم میسازد. برای درمان دندان درد سائیده عناب را در محل کرم خوردگی دندان بگذارید. مفید برای سردرد و سرگیجه کسانی که سردرد یا سرگیجه دارند به مدت ۱۴ روز، روزی ۵ دانه عناب میل کنند. برای سردردهای ناشی از سوء هاضمه عناب + بنفشه + گل پنیرک جوشانده با ترنجبین شیرین میل نمایید. برای درمان سردرد ۳۰ عدد عناب + ۵ گرم تخم گشنیز در یک لیوان آب جوش دم کرده صبح ناشتا میل شود. مفید برای کمردرد کسانی که کمر درد دارند به مدت ۷ روز، روزی ده دانه عناب ابتدا مکیده سپس میل کنند. مفید برای دیابت مصرف عناب برای تنظیم قند خون مفید است. ترکیبات اتری موجود در عناب عامل مهار کننده ای در افزایش قند خون است. همچنین مقادیر پارامترهای بیوشیمیایی مانند قند خون، اوره، کراتینین، کلسترول سرم، تریگلیسیرید سرم، HDL و LDL، هموگلوبین و هموگلوبین گلیکوزیله را به طور قابل توجهی به سطح نرمال نزدیک میکند. کسانی که قند دارند روزی ۵ دانه عناب بخورند. مفید برای کاهش وزن میوه عناب موجب باز شدن اشتها و افزایش وزن می شود. برای کاهش وزن از برگ عناب استفاده کنید. مفید برای برای قلب و عروق عناب از بروز مشکلات قلبی جلوگیری می نماید. کاهش دهنده چربی خون است. عناب برای تصلب شرایین مفید میباشد. کاهشدهنده فشارخون است. مفید برای روماتیسم استفاده از پودر عناب همراه با شیر، برای درمان روماتیسم استفاده میشود. پماد آن نیز به درمان روماتیسم کمک میکند. سایر فواید عناب دفع کننده بلغم است. عناب ادرار آور است. تسکین دهنده درد است. افزایش دهنده سیستم ایمنی بدن است. کمک به درمان کم خونی میکند. میوه کال عناب تشنگی را کاهش میدهد. خستگی شدید را برطرف می کند. برای برطرف کردن ورم چشم، عناب را به چشم بمالید. عناب تصفیه کننده و مولد خون است. عناب تب بر است. کسانی که بواسیر دارند صبح ناشتا یک استکان آب جوشانده عناب به مدت ۴ روز میل کنند.