پیش بینی ها مبنی بر این است که تا سال ۲۰۳۰، بیست درصد از افراد بالای ۶۵ سال جهان به دمانس یا زوال عقل مبتلا خواهند شد. افسردگی، اختلال حواس و فراموشکاری از جمله نخستین علائم این بیماری است.
زوال عقل یک اصطلاح کلی است که کاهش عملکرد مغز را توضیح می دهد. این اختلال انواع زیادی دارد که شایع ترین آن ها آلزایمر است. ۳۵ میلیون نفر در جهان به این اختلال پیش رونده – که با تخریب سلول های مغز آغاز می شود – مبتلا هستند.
تغذیه درست در حفظ سلامت و نیروی بدن نقش مهمی دارد. برای یک فرد مبتلا به دمانس، فقر تغذیه ای میتواند عامل تشدید کننده علائم این اختلال باشد.
مصرف برخی مواد غذایی به طور طبیعی با آلزایمر و زوال عقل مقابله میکنند. از جمله: زردچوبهیک مطالعه نشان می دهد کورکومین یا ماده رنگی زردچوبه در از بین بردن پلاک هایی که در مغز تشکیل می شوند، موثر است. این پلاک ها باعث فرسایش سلول های مغزی می شوند و فرد را به آلزایمر مبتلا می کنند.
روغن زیتونروغن زیتون شامل ترکیب فوق العاده ای به نام الکانتال است که تولید پروتئین های کلیدی در مغز را افزایش میدهد. الکانتال همچنین باعث افزایش تولید آنزیم هایی میشود که به شکسته شدن پلاک های ایجاد کننده آلزایمر کمک می کنند.
انواع توت و گیلاساین میوه ها حاوی آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین مغز را از تخریب بیشتر توسط رادیکال های آزاد محافظت می کند. انواع توت و گیلاس همچنین خواص ضد التهابی دارند و حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان، ویتامین C و E هستند.
اسفناجاسفناج غنی از آنتی اکسیدان لوتئین است. این آنتی اکسیدان به جلوگیری از کاهش قدرت ادراکی کمک می کند. مطالعه ای که در استرالیا روی ۲۰۰ زن انجام شد، نشان داد مواد غذایی غنی از ویتامین B۶ و اسید فولیک (اسفناج حاوی هردو ماده است) به تقویت حافظه کوتاه مدت و تواناییهای ذهنی کمک می کنند.
بروکلیبروکلی حاوی دو ماده مغذی است که عملکرد مغز را تقویت میکنند: ویتامین K که به تقویت توانایی های شناختی کمک می کند و کولین (جزیی از ویتامین های گروه B) که در تقویت حافظه نقش دارد. بروکلی همچنین مقدار قابل ملاحظه ای فولیک اسید دارد که می تواند با آلزایمر مقابله کند.
گردوگردو سرشار از مواد مغذی ضد التهاب و مفید برای سلامت قلب است. گردو همچنین میان آجیل ها تنها منبع خوب اسید آلفالینولنیک است. این یعنی گردو به تقویت جریان خون که باعث تحویل کارآمدتر اکسیژن به مغز میشود، کمک میکند.
سالمون وحشیمطالعات نشان داده مصرف به طور متوسط سه وعده ماهی های چرب در طول هفته، تقریبا تا ۵۰ درصد خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را کاهش میدهد.